1.1. Analizele medicale reprezinta o varietate de metode biochimice, bacteriologice, imunologice, etc. care dau informatii despre starea organismului (functionarea lui normala sau patologica) .
1.2. Analizele se recolteaza de obicei dimineata, între orele 7:30 – 09:30.
Exista si exceptii, aplicabile mai mult în spitale si mai putin în ambulatoriu sau în laboratoare individuale :
2.1. Analizele în ambulatoriu , în general, se efectueaza la recomandarea medicului clinician (medic de familie, medic de specialitate) care, dupa o prealabila consultatie, doreste sa completeze informatiile despre starea de sanatate a pacientului , pentru a fixa cea mai adecvata conduita terapeutica, stiut fiind faptul ca mai multe boli pot avea semne clinice asemanatoare.
2.2. De asemenea , se pot face analize profilactice: la angajare , cotroale periodice, sau pentru asigurari de viata.
2.3. Exista o cota destul de importanta de pacienti care solicita singuri analize , de obicei anual, pentru a-si monitoriza starea de sanatate.
3.1. Pregatirea pentru recoltarea sângelui
Sângele se recolteaza, de obicei, în spital sau policlinica dar poate fi recoltat si la domiciliu de catre un cadru medical daca situatia o cere. S-a demonstrat ca unele analize sunt influentate de alimentatie, altele nu. Se recomanda ca recoltarea sangelui sa se faca pe nemancate. Seara se va mânca mai devreme si putin, fara grasimi, caci o alimentatie bogata în grasimi produce o tulbureala a serului, fenomen care poate falsifica rezultatele analizelor. Persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata este bine sa-si ia cu ele un pachetel cu alimente pentru a mânca imediat dupa recoltarea sangelui. Nu se recomanda efectuarea analizei de sânge la persoanele care vin de la distante mari cu trenul sau masina, obosite, nedormite, nervoase; în aceste situatii rezultatele analizelor pot prezenta abateri de la normal.
Anterior recoltarii , în dimineta respectiva , nu se consuma alimente si lichide pentru a nu duce la false rezultate pozitive (ex. Glicemie , cholesterol, trigliceride etc, sunt influentate direct de alimente, mai ales de cele dulci, sau sunt influentate indirect de starea de turbiditate-opacifiere a serului de testat) .
Exista , de asemenea , o serie de medicamente care pot modifica analizele, si, pentru aceasta, trebuie întrebat medicul care a recomandat medicatia , daca, în cazul efectuarii analizelor, trebuie întrerupta sau nu medicatia prescrisa .
3.1.1. De retinut!
Când sângele este recoltat la distante mari de laborator (dispensare comunale, santiere etc.) va fi expediat în aceeasi zi la laborator sau se va pastra la frigider pâna la expediere. Transportul sângelui se va face în flacoane sau eprubete astupate bine cu dopuri de pluta sau de cauciuc, nu cu dopuri de vata, care pot absorbi tot sângele. Flaconul cu sânge nu va fi agitat, deoarece se pot distruge globulele rosii.
3.2. Recoltarea probelor de urina
Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu numai în bolile aparatului urinar ci si în bolile altor organe. Recoltarea urinei se poate face atât la nivelul laboratorului cât si la domiciliu.
3.2.1. Examenul sumar de urina
Recoltarea vizeaza prima urina de dimineata , la scularea din somn , dupa somnul cel mai lung, deoarece intervalul de câteva ore în care urina a stagnat în rinichi permite înmultirea – daca este cazul – a germenilor urinari în cantitate suficienta . Aceasta ajuta medicul din laborator sa poata atentiona pacientul de existenta unei potentiale infectii urinare.
Recoltarea urinii se face astfel : toata urina se colecteaza într-un recipient curat , de preferat din sticla, în care sa nu fi preexistat alimente dulci (suc, dulceata).
Aceasta analiza furnizeaza informatii despre întregul tract urinar si din acest motiv, lipsa vreunei fractiuni din urina poate duce la informatii incomplete.
3.2.2. Urocultura
Aceasta analiza vizeaza prezenta unei potentiale infectii urinare .
Se recolteaza dimineata, din prima urina, în recipient steril (urocultor) procurat obligatoriu de la laborator.
În prealabil, se practica o toaleta riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun .
Apoi, primul jet (contaminat cu flora de pe uretra ) este eliminat în toaleta, iar jetul mijlociu este colectat în urocultor, având grija sa nu fie atins capacul urocultorului de nimic din jur pentru a nu contamina proba. Restul urinii este eliminate în closet.
Aceasta analiza se face anterior unui tratament antibiotic , deoarece antibioticele pot distruge flora microbiana sau inhiba multiplicarea ei fara sa o distruga, în ambele cazuri rezultatul fiind fals negativ.
Daca pacientul deja a început tratamentul “în orb “, fara testare prealabila si simptomatologia nu a cedat , se poate face urocultura si sub tratament , pentru ca germenii din urina pacientului, mai mult ca sigur, nu sunt sensibili la antibioticul folosit. Tratamentul terbuie modificat dupa sensibilitatea germenului.
Urocultura de control se face la minim 5 zile de la terminarea tratamentului antibiotic.
3.2.3. Proba ADDIS
Anterior recoltarii cu o zi pacientul trebuie sa tina regim hipohidric.
În dimineata recoltarii pacientul urineaza la ora 04:00, iar aceasta prima urina nu se colecteaza. Apoi pacientul se aseaza în repaos total ( în pat) timp de exact 3 ore si colecteaza în recipient curat de sticla (în care nu a preexistat aliment dulce) toata urina de la ora 07:00.
3.2.4. Dozari chimice cantitative
Glicozuria, creatinina, proteine, calciu urinar, magneziu urinar, Na , K ) necesita recoltarea urinii din ultimele 24.
Pentru recoltarea urinei din 24 ore se va proceda astfel: se goleste vezica urinara, dimineata la ora 6. Începand de la aceasta ora, se recolteaza toata urina pâna a doua zi la ora 6. Pentru a nu se pierde din cantitatea de urina se recomanda sa se urineze separat, înainte de scaun. Se masoara apoi volumul urinei din 24 de ore si se noteaza. Apoi se amesteca urina (în cazul în care a fost recoltata în mai multe sticle) se agita si pentru laborator se opreste numai o cantitate de 100-200 ml, iar restul se arunca.
3.3. Recoltarea materiilor fecale
Analiza materiilor fecale este indicata pentru descoperirea bolilor digestive de natura:
Analiza materiilor fecale este obligatorie pentru urmatoarele categorii de persoane: cele care lucreaza în sectorul alimentatiei publice, copii care merg la gradinite, crese, bolnavii care au suferit de boli infectioase digestive (febra tifoida, dizenterie, holera etc.), calatorii care au sosit din tarile în care exista boli infectioase digestive.
3.3.1. Examen coproparazitar
Recoltarea materiilor fecale pentru analiza oualor de paraziti se face în recipiente speciale, primite de la laborator. In lipsa acestora, se pot recolta în recipiente sau vase din material plastic, sticla sau alt material, bine spalate si bine închise cu capace sau dopuri. Sunt bune cutiile din material plastic sau sticlele ramase de la medicamente. Nu se vor recolta materii fecale în cutii de carton, cutii de chibrituri etc. intrucât exista riscul infectarii persoanelor care transporta si prelucreaza aceste materiale.
In cazul în care în scaun se observa viermisori sau fragmente suspecte de viermi intestinali acestia vor fi recoltati cu o pensa si introdusi într-un vas de sticla sau de material plastic prevazut cu capac care se închide ermetic. Pentru ca acesti paraziti sa nu se usuce si sa se altereze, se va turna peste ei spirt sanitar, apa de colonie sau apa sarata si dupa aceea vor fi transportati la laborator. Nu se vor transporta parazitii în hârtie, în vata, deoarece exista pericolul de infestare a persoanelor care executa analizele.
Indicat este ca recoltarea probelor sa se faca în recoltoare speciale – coprorecoltoare – fara mediu de transport, dupa cum urmeaza: se recolteaza cu lingurita coprorecoltorului esantioane mici de materii fecale din mai multe locuri.
3.3.2. Coprocultura
Necesita recoltarea materiilor fecale în coprorecoltor fara mediu de transport , daca proba este adusa imediat la laborator , sau cu mediu de transport, daca proba este adusa la laborator în mai mult de o ora de la recoltare.
3.3.3. Testul de digestie
Acest test necesita o dieta speciala timp de 3 zile anterior recoltarii : se ingereaza doar carbohidrati (cartofi) , proteine (carne) , lipide (margarina) . La finele celor trei zile cu dieta mentionata se recolteaza proba în coprorecoltor dupa indicatiile de la coproparazitar.
3.3.4. Testul pentru hemoragii oculte
Acest test necesita o dieta speciala dupa cum urmeaza : timp de 3 zile nu se ingera carne, ficat , alte alimente ce contin fier si se stopeaza orice tratament cu fier , apoi se recolteaza proba dupa indicatiile de la examenul coproparazitar.
3.4. Exudatul faringian
Se recolteaza dimineata , înainte de a ingera alimente solide sau lichide care pot sterge germenii din zona faringiana si înainte de spalatul pe dinti deoarece pasta de dinti contine o serie de substante antibacteriene.
Daca este imperios necesara recoltarea exudatului faringian si aceasta nu poate fi efectuata de dimineata , recoltarea se poate face la 3-4 ore de la ultima masa.
3.5. Recoltarea secretiilor
Recoltarea secretiilor (oculare, nazale, bucale, vaginale, ale canalului urinar, etc.) se face, de obicei, în laborator. În acest scop, bolnavul trebuie sa stie urmatoarele:
– nu se va începe nici un tratament intern sau extern cu antibiotice înainte de recoltarea secretiilor
– de asemenea, în ziua recoltarii nu se vor face spalaturi, gargara sau irigatii cu substante dezinfectante care ar putea distruge temporar microbii din secretiile respective
– recoltarea secretiei gastrice si duodenale se face numai în spital sau în laborator cu ajutorul unui tub special de cauciuc introdus în stomac si numai dimineata. Pentru aceasta, înainte de recoltare nu se manânca, nu se bea si nu se fumeaza; persoanele care poarta proteza dentara mobila trebuie sa si-o scoata caci în timpul manevrei de introducere a tubului în stomac, proteza se poate deplasa si patrunde în fundul gâtului, cu pericol de asfixiere
3.5.1. Provenite din zona genitala feminina .
– secretia uretrala (a canalului urinar) se recolteaza în laborator înainte de urinarea de dimineata, deoarece urina poate spala canalul de eventualii microbi cauzatori de boli;
la femei, secretia uretrala si vaginala se recolteaza la cabinetul de ginecologie; în plus, persoanele respective trebuie sa fie în masura sa informeze medicul, de când prezinta secretia, daca aceasta este în legatura cu raporturile sexuale si daca au facut tratament cu antibiotice
Cu 48 de ore înainte de recoltare trebuie sa înceteze tratamentele si irigatiile endovaginale , repaos sexual în seara dinaitea recoltarii si de asemenea, fara spalatura endovaginala în seara si dimineata anterior recoltarii.
3.5.2. Provenite din zona genitala masculina
– secretia uretrala (a canalului urinar) se recolteaza în laborator înainte de urinarea de dimineata, deoarece urina poate spala canalul de eventualii microbi cauzatori de boli;
Pacientul nu trebuie sa urineze cu aproximativ o ora înaintea recoltarii.
3.6. Examenul de sputa
Atat în spital cât si la domiciliu, sputa se recolteaza de catre bolnav într-un borcan cu gura larga, steril care se procura de la laborator; nu se va recolta saliva (scuipat) ci secretia care se elimina în timpul tusei.
Sputa se recolteaza dupa clatirea energica a gurii cu apa de la robinet .
Se expectoreaza sputa matinala (nu proba sumata din 24 ore) în recipientul steril.
Nu se depaseste intervalul de 2 ore între momentul recoltarii si cel al expedierii probei.
Se recolteaza înainte de începerea tratamentului cu antibiotic , sau la minimum 72 ore de la încetarea acestuia.
3.7 Hemocultura
Se recolteaza numai in spital,in plin puseu febril primul flacon si ulterior la cate jumatate de ora distanta alte 2 flacoane.Pentru pacientii carora li se administreza deja antibiotice este recomandat ca recoltarea sa se fectueze in hemocultoare cu rezina.Flacoanele insamantate vor fii imediat transportate la laborator si incubate la 37°C.
Alegeți ce cookie-uri să fie autorizate
Puteți schimba aceste setări oricând. Deși aceasta poate rezulta în devenirea unor funcții indisponibile. Pentru informații legate de ștergerea cookie-urile vă rugăm să consultați funcția de Ajutor al browser-ului dvs.
CITIȚI MAI MULT DESPRE COOKIE-URILE UTILIZATE DE NOI.