Începând de astăzi pacienții de pe raza județului vor fi diagnosticați de aparate performante de ultimă generație la standarde europene.
Echipamentele medicale de ultimă generație, pentru Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani au fost puse in funcțiune!
CT – computer tomograf
Computerul tomograf (CT) este un aparat care servește la producerea unor imagini, utilizând razele X.
Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de medicul dumneavoastră.
Față de tomografiile convenționale, imaginile din corp sunt prelucrate, obtinând reconstrucții în toate cele 3 planuri. Imaginile obținute în urma trecerii acestora prin computer sunt vizualizate pe un ecran și reproduse pe hârtie și suport magnetic.
RMN – aparat de rezonanță magnetică.
Imagistica prin rezonanţa magnetică, cunoscută sub numele de RMN sau IRM, face parte din investigaţiile moderne, neinvazive şi neiradiante.
Cu ajutorul câmpului magnetic şi a undelor de radiofrecvenţă, RMN-ul oferă imagini ale diferitelor organe şi ţesuturi, cu scopul de a facilita punerea unui diagnostic. Persoana este plasată într-un tub magnetic (în care trebuie să stea nemişcată), iar cu ajutorul undelor de radiofrecvenţă şi a semnalelor se poate realiza reconstrucţia imaginii organului sau ţesutului investigat. În unele situaţii, pentru o mai bună vizibilitate, se foloseşte substanţă de contrast (sunt utilizate frecvent substanţele de contrast iodate). Cu ajutorul RMN-ului pot fi investigate toate organele.
Cel mai frecvent, analiza este indicată în afecţiunile craniene (leziuni nervoase, anevrisme cerebrale, accidente vasculare cerebrale, afecţiuni ale ochilor şi urechilor), cele ale coloanei vertebrale, de la nivelul vaselor de sânge (angio-RMN – tromboză, probleme circulatorii), osteo-articulare (fracturi, tumori osoase, rupturi la nivelul tendoanelor şi ligamentelor, infecţii ale oaselor), toracice (inimă, plămâni, cancer mamar), dar şi cele abdomino-pelviene (leziuni ale ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor, ovarelor şi prostatei).
În urma acestor investiții în sistemul de sănătate din judeţul nostru, cel mai mult vor avea de câştigat botoşănenii care nu mai trebuie să se deplaseze la clinici private sau în alte oraşe din ţară pentru a-şi face investigaţii medicale complexe .
Așadar, toţi pacienţii din județul Botoşani vor avea acces gratuit la investigaţii imagistice.
Până în acest moment Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani a primit prin Ministerul Sănătății echipamente medicale, in valoare de peste 1,3 milioane de euro!
Pentru punerea în funcțiune a celor două aparate, efortul financiar al Consiliului Judeţean Botoşani a fost de 265.000 lei şi a constat în compartimentarea, reamenajarea, consolidarea şi ranforsarea spaţiului destinat RMN-ului, deoarece aparatura cântăreşte peste 7 tone.
Totodată, Consiliul Judeţean Botoşani a asigurat şi partea de investiţii necesară montării unui transformator exterior, pentru alimentarea cu energie electrică a celor două aparate medicale.
Pentru partea de alimentare electrică, Consiliul Judeţean Botoşani a cheltuit 80.000 de lei.