Sunt minim invazive iar suferința copilului este redusă spre nivelul minimal. În cele mai multe dintre cazuri nu necesită tratament postoperator.
Și dincolo de toate aceste avantaje, aceste intervenții chirurgicale la copii sunt gratuite.
Cum evoluează și medicina locală
Iar asta în condițiile în care în centrele private costurile pentru o singură operație de acest gen ajung și la 10.000 de lei.
Sunt efectuate de dr. Codrin Grozavu, medic primar pe specializarea ORL din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati.
Și singurul medic practic din această secție a Spitalului Județean Mavromati.
Codrin Grozavu, medic primar ORL
„Mă bucură foarte tare că am reînceput intervențiile chirurgicale pe acea patologie cronică, pediatrică legată de vegetațiile adenoide și de amigdalita cronică, deci polipii la copii și amigdalele. Spun eu că am reînceput bine pentru că din luna august secția a fost dotată cu un sistem de coblație, sistem de coblație pe care noi ni l-am dorit foarte mult și a durat ceva timp să-l obținem. Este acel sistem care știți foarte bine că a fost promovat foarte mult în clinicile private din țară și nu numai”
Care sunt avantajele acestui tip de intervenție?
Codrin Grozavu, medic primar ORL
„În primul rând, sângerarea intraoperatorie este mult mai redusă spre inexistentă, apoi timpul de refacere al copilului este mult mai scurt, durerea postoperatorie este aproape inexistentă. Copiii pe care i-am operat deja nu a fost necesar să intervenim medicamentos, ca să combatem durerea. Totul se face la vedere, este foarte precisă pentru că folosim un sistem de endoscopie cu cameră video unde vizualizăm tot ce facem”Pediatria are nevoie de mai mulți bani
Aparatura medicală pentru a putea fi efectuate astfel de intervenții și la Botoșani a fost recent achiziționată și aceste operații sunt efectuate din luna august.
Doar că există și părți care deja nu mai țin de actul medical și sunt legate de costurile care sunt asociate cu astfel de operații chirurgicale.
La fiecare intervenție este necesar un electrod care susține aparatura medicală și care trebuie achiziționat suplimentar.
Codrin Grozavu, medic primar ORL
„Bineînțeles că nu are doar avantaje, are și dezavantaje, în principal costul. Costurile sunt mari, la fiecare intervenție se folosește câte un electrod, care este de unică folosință și acest electrod crește mul costul intervenției operatorii. Dar avem promisiunea dlui manager că o să ne susțină cu acest program să putem să facem cât mai mult. Bineînțeles că există și la noi o listă de așteptare”Au fost utilizați până la acest moment patru electrozi, în tot atâtea intervenții chirurgicale. Acest serviciu medical nu este decontat de stat, Casa de Asigurări efectuând decontările în funcție de indicele de complexitate medicală (ICM), iar operațiile pentru polipi au indice mic.
Un astfel de electrod costă 250 de euro, iar decontul de la CAS nu acoperă aceste cheltuieli.
30 de copii pe lista de așteptare
Și care au nevoie de astfel de intervenții chirurgicale care pot fi efectuate doar dacă există resursele necesare.
La acest moment intervențiile chirurgicale la Spitalul de Copii sunt efectuate într-o singura sală de operații pe care o utilizează opt chirurgi.
Secția este dotată cu aparatură modernă de endoscopie rigidă și flexibilă, microscop, instrumentar pentru chirurgie endoscopică.
„Avem cu ce lucra, așteptăm colegi. Eu cel puțin aștept cu mare interes. Deocamdată sunt singurul medic în cadrul acestui compartiment. Avem 15 paturi și avem o colaborare foarte bună cu tot ceea ce înseamnă Chirurgie și Ortopedie”
Codrin Grozavu, medic primar ORL